2M Blog
2M Shop
2M Directory
2M Collective
live. learn. share. design.

House T in Graz, Austria, by Wolfgang Feyferlik & Suzi Fritzer

Categories: Architecture + Interiors

On top of a hill, part of what once was a historical park, lies a black box that piques the curiosity of anyone passing by. Emerging from the dense woods like a black rock, it catches the eye with its absolute lines and stark volume and color: the Haus T by the German architect Wolfgang Feyferlik and the Austrian architect Susi Fritzer.

Fc003863

Actually the box is more glass than black solid colour. Enclosed by transparency from three sides, the only solid wall from outside is the back one. Clad, along with the roof, with black PVC, it makes a big contrast with the rest of the materials used for the building, as well as the lush green surroundings. Even in winter, when snow fills the landscape, the house emerges like a solid rock from it.

Fa003863

Built half from what was originally intended by the owners, the design lays out the house in a single level, thus avoiding to spoil the view from the surrounding area. The design of the interior incorporates a big central space, devoid of any structural elements, thanks to the roof suspension.

Faa_1_003863

The connection with the surrounding environment is more obvious than most buildings: having kept every single tree of the park intact, the house even incorporates one within its open areas, through its roof. Also, the slope of the roof does not end in a gutter, but lets rainwater fall gently on to the black wall, looking like a waterfall.

Fab_1_003863

It is also a smart house: the children’s rooms are built in such a way that they can be completely separated from the rest of the house, thus creating a second unit.

Pb003863

The total area of the house is 200 square meters. It cost 1,325 Euros per square meter to build.

Fac_1_003863

4 Comments to "House T in Graz, Austria, by Wolfgang Feyferlik & Suzi Fritzer"

  1. It looks fantastic :)
    How about people (me…) who plan to build their house on a plain 500 square meters piece of land, where the only view is the house on the next land? I’d like to have a living room (and a study) with a wall-wide window. Only I don’t want it to look directly into the window of the house across the street… Any solutions?

  2. Je rêve d’une maison comme celle-ci quand je serais grande .. .

  3. To whom it may concern,
    “Tappezzeria Rocchetti” invites you to visit our new website, where You will find our latest creations, listed as “object d’art” by the Italian Agency for Creator’s Rights.
    Our address is http://www.tappezzeriarocchetti.com
    Best Regards,
    Rodolfo Rocchetti
    via Germanico 187 – Roma

  4. Tramadol overdose.

    Tramadol overdose.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>